În momentele de răscruce ale unei societăți, oamenii au nevoie de luciditate și de informații verificate, însă întreaga situație tinde să degenereze prin intermediul fenomenului de „fake news”. Distribuirea informațiilor eronate sau exagerate are un impact mai mare decât sesizăm la momentul respectiv, iar de cele mai multe ori asimilarea acestora se dovedește a ne afecta. Gestionarea emoțiilor, având în vedere contextul actual, este un aspect esențial: trebuie să înțelegem și să conștientizăm stările prin care trecem, însă sub nicio formă nu le putem lăsa să „ne controleze” manifestările și gândurile.
Din acest motiv, Key Club Galați a decis să organizeze un webinar intern pe tema „Cum să ne gestionăm emoțiile generate de situația actuală?”, prin intermediul căruia membrii clubului și-au putut exprima cele mai frecvente temeri întâlnite odată cu răspândirea virusului COVID-19. Facilitatorul acestei sesiuni a fost doamna profesor psiholog Cornelia Bocăneală, care și-a alocat timpul și răbdarea pentru a răspunde în totalitate întrebărilor adresate de voluntarii noștri.
Îngrijorările acestora s-au raportat la criza actuală de la nivel mondial și consecințele acesteia asupra psihicului uman. Izolarea socială, este un aspect prioritar, menit să ne protejeze fizicul împotriva pandemiei de COVID-19, dar involuntar ajunge să neglijeze alte aspecte la fel de importante. Dacă înaintea situației în care ne aflăm acum, consideram „rutina” ca fiind drumul zilnic de acasă până la școală și ocazional activități extrașcolare precum voluntariatul, sportul sau dezvoltarea unor pasiuni, acum acest termen se raportează la cu totul o altă viziune. Zi de zi trebuie să ne desfășurăm activitatea în aceeași încăpere care ne limitează posibilitățile pe care cu puțin timp în urmă poate le consideram „activități monotone”.
Aflați în acest context, „unul dintre efectele negative este lipsa de motivație”, au semnalat membrii Key Club Galați. De asemenea, „se instalează și senzația că timpul trece pe lângă noi, lăsându-ne neputincioși”. Sfaturile pe care le-am primit în urma desfășurării webinarului intern au fost relativ simple, lucruri la care probabil ne-am gândit involuntar dar pe care probabil că nu le-am pus în aplicare pentru că nu am știut cât de eficiente sunt. Astfel, ne-a fost sugerată „instalarea unei rutine”, programul personalizat reprezentând un reper de care avem nevoie pentru a ne păstra gândirea rațională și pentru a evita panica la care suntem predispuși în această perioadă.
Ce presupune instalarea unei rutine?
- să încercăm să ne trezim de dimineață și să ne culcăm la ore rezonabile pentru a nu pierde noțiunea timpului și a realității;
- să optăm pentru activități noi, hobby-uri sau pasiuni pentru a avea activitate mentală;
- să încercăm să finalizăm activitățile pe care ni le-am propus pentru a continua să valorificăm sentimentul de satisfacție și starea de bine căreia îi ducem lipsa;
- când ne raportăm la statul pe telefon, trebuie să îl utilizăm drept recompensă pentru finalizarea rutinei, să nu îl folosim pentru perioade îndelungate de timp de-a lungul zilei;
- trebuie să încercăm să ne regăsim în diverse forme de artă, fie să desenăm, dansăm sau gătim etc; dacă avem posibilitatea, putem încerca să plantăm și să petrecem timp în natura propriei grădini, să ajutăm la curățenie și la diferite sarcini zilnice, sau să efectuăm exerciții fizice;
De ce sunt importante aceste activități pentru noi?
Răspunsul la această întrebare este destul de simplu: încrederea în noi crește pe măsură ce ne atingem obiectivele zilnice. În loc să asociem această perioadă de izolare cu o serie de conotații negative, ne putem gândi la ea ca la mai multe săptămâni în care ne focusăm pe noi înșine, pentru a ne dezvolta din punct de vedere personal. Probabil că în timpul școlii am acumulat diverse forme de stres, iar acum putem să încercăm să ne facem ordine în gânduri și activități, și să le și terminăm pe cele pe care cândva le-am început dar pentru care nu le-am mai putut finaliza din cauza lipsei de timp.
O altă problemă abordată în cadrul conferinței video a fost cea a anxietății ca efect al aglomerării cu gânduri, fie ele despre situația actuala din jurul nostru (economia, suspendarea cursurilor, limitarea părăsirii locuinței, etc.), sau referitor la cum nu putem decât să observăm cum cei dragi se expun periodic, dacă nu chiar zilnic la factori de risc.
Doamna profesor psiholog Cornelia Bocăneală ne-a sfătuit astfel: „Trebuie să separăm problemele în două categorii: cele în privința cărora putem face ceva și cele în privința cărora nu putem face nimic. De asemenea, trebuie să gândim realist și realitatea ne arată că pentru multe dintre problemele pe care ni le punem nu putem face nimic.”
Ce presupune „gândirea realistă” în contextul actual? O astfel de abordare, cea realistă, presupune acceptarea anxietății ca având și o funcție sănătoasă și normală, care ne alertează în situații de pericol, în aceeași măsură în care o astfel de perioadă ne ajută să acordăm o mai mare importanță măsurilor de protecție strict necesare.
Ce putem face pentru a ne menține o astfel de gândire?
- trebuie să ne luăm toate măsurile necesare de prevenție (folosiți dezinfectanți, clor, măști, zone speciale pentru depozitarea lor), astfel încât să epuizați modalitățile prin care putem ține situația sub control;
- trebuie să ne raportăm la prezent, dar să ne ocupăm de ceea ce ne stă în putință să controlăm (controlul situației aduce siguranță);
- ceea ce nu ține de abilitățile voastre nu trebuie să ne preocupe într-o măsură exagerată pentru că astfel se instalează panica;
- trebuie să efectuăm activități cu care să ne ocupăm mintea pentru a nu o lăsa să își creeze scenarii și pentru a ne debarasa de temeri;
„Dacă aveți momente când vă simțiți copleșiți de stres și anxietate, nu ezitați să cereți ajutorul cuiva. Oricât de mult încercați să vă interiorizați problemele, nu ezitați să discutați cu un părinte, un prieten sau un adult despre incertitudinile voastre. Emoțiile trebuiesc exteriorizate sub orice formă sau își vor găsi propria cale de a se elibera.”, acesta fiind încă unul dintre sfaturile primite din partea doamnei profesor psiholog Cornelia Bocăneală.
Key Club Galați vă sfătuiește să vă informați în continuare numai din surse sigure, verificate, și să țineți cont de sfaturile pe care și noi le-am primit în cadrul webinarului intern organizat în data de 14 aprilie 2020. Vom încerca, pe cât de mult posibil, să demarăm în mediul online o serie de campanii care să aibă în prim plan informații corecte și concise pe care să le puteți valorifica într-o manieră benefică ținând cont de contextul actual în care ne aflăm.
Articol scris de Badiu Aura-Maria, în urma informațiilor colectate de Diana Mocanu, membru al departamentului de PR și Comunicare din cadrul Key Club Galați.
1 Comentariu
Foarte bine documentata postarea.Informatiile sunt concise,frumos sistematizate și extrem de utile in aceasta perioada de grele încercări!Felicitari!